06 362 70 986 miranda@optimahealth.nl

Hoe verander je jouw leefstijl? Dat lijkt eenvoudiger dan het is.

In deze Corona-tijd lees je veel over de invloed van leefstijl en voeding op het risico om ziek te worden van het virus.

Veel mensen willen dan ook hun leefstijl verbeteren. Hoe doe je dat? En wat zijn de valkuilen?

11 jaar was ik , toen ik voor de eerste keer op dieet ging. Het kon niet anders. Ik weet niet hoeveel ik toen woog. Wat ik wél weet is dat mijn moeder zelf kleding voor mij moest maken, omdat die in de winkel niet te koop was. In die tijd, eind jaren 60, was een kind met obesitas nog uitzondering. Het dieet werkte goed en ik viel razendsnel af. Eind goed , al goed? Helaas niet, want hiermee begon het bekende jojoën.Dus ging ik van dieet naar dieet; van afvallen naar aankomen en weer afvallen.

De valkuil van een dieet

Dit is de valkuil van een ‘dieet’. Je ziet het als een tijdelijke oplossing. Je doet het op wilskracht, met doorzettingsvermogen, totdat het doel bereikt is. Meestal een streefgewicht.En dan ga je weer ‘gewoon’ eten. Met als gevolg dat je weer in gewicht gaat toenemen, meestal mét rente.Want de meeste mensen worden ná een dieet zwaarder dan ze waren vóór het dieet.

Oplossing door inzicht

Mijn oplossing voor mijn gewichtsprobleem kwam, toen ik hier inzicht in kreeg.Eindelijk begreep ik dat ik mijn leefstijl definitief moest veranderen.Geen tijdelijke oplossing dus. Dat valt niet mee. Wat je eet is sterk verbonden met de cultuur waaruit je komt. Met de rituelen en herinneringen uit jouw leven. Zoals de taart op je verjaardag of het traditionele kerstdiner van jouw familie.

Onze voeding zegt iets over wie we zijn, waar we vandaan komen

Onze voeding zegt iets over wie we zijn. Als je je voeding gaat veranderen doet dat iets met jouw persoonlijkheid. Je moet je herinneringen herordenen en nieuwe rituelen creëren.

Voeding en gezondheid

Inmiddels weten we dat voeding een grote invloed heeft op je gezondheid. Veel welvaartsziekten worden veroorzaakt door verkeerde voeding en een ongezonde leefstijl ( te weinig beweging, verstoord bioritme en teveel stress).

Stel dat jij gezondheidsklachten hebt zoals bv hormonale klachten, pijnlijke gewrichten, migraine of overgewicht. Of je hebt een chronische ziekte zoals diabetes type II of artrose.

Je gaat op zoek op internet wat je eraan kunt doen. Daar wordt je overladen met tips en oplossingen, waardoor je van je klachten/aandoening af zou kunnen komen. Je leest alles en denkt dé oplossing te vinden voor jou. Daarmee ga je aan de slag. Maar het gewenste resultaat komt maar niet.

Het gewenste resultaat blijft uit; je houdt pijn of te weinig energie…

Je blijft die pijn houden of te weinig energie. Langzaamaan geef je het op en verval je weer in je vroegere gewoonten. Heel begrijpelijk. Die zijn vertrouwd voor jou en ze geven je houvast,

Een persoonlijk voorbeeld

Ik wil je graag een voorbeeld geven van mijzelf. Toen ik mijn eetgewoonten ging veranderen heb ik veel van internet en uit boeken gehaald.Mijn broodontbijt verving ik bv door havermoutpap. Overal lees je dat dit een goed ontbijt is: het geeft lang een verzadigd gevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Maar ik had altijd alweer ‘honger’ na zo’n 1-1 ½ uur na de pap.Best raar als je overal leest dat je er lang verzadigd van bent.

Daarom ging ik regelmatig mijn bloedsuiker controleren, vóór en ná de maaltijd. Om een indruk te krijgen hoe mijn bloedsuikerspiegel reageert op mijn voeding.Heel interessant, want wat blijkt? Na havermoutpap heb ik een enorme bloedsuiker piek! Net als bij mango en nog wat andere voedingsmiddelen.

De moraal van dit verhaal?

“Doe het zelven” met je gezondheid is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ondanks alle recepten, tips en adviezen die op internet bij elkaar kunt sprokkelen.Je weet namelijk niet of dit ook voor jou werkt.  Ieder mens is anders, dus er bestaat geen hapklare oplossing die voor iedereen geschikt is. Ook je afkomst (cultuur) en je herinneringen zijn van invloed op je eetgewoonten en leefstijl.

Investeer in je gezondheid

Wil jij je leefstijl en daarmee jouw gezondheid verbetren? Zoek dan goede begeleiding. En ja ik weet het, je moet er voor betalen.Maar vraag je eens af wát een fit leven jou waard is. Een leven waarin je niet beperkt wordt door pijn of vermoeidheid.

Op zoek naar de oorzaak

Bij Optima Health gaan we op zoeknaar de oorzaak van jouw klachten, zodat we die bij de bron gaan aanpakken. We meten diverse onderliggende oorzaken én de bijpassende oplossingen met de Prognos*

Je krijgt géén standaard advies, maar een plan dat voor jou persoonlijk wordt gemaakt. Met persoonlijke begeleiding, zodat resultaat bereikt en niet afhaakt.

* Momenteel is de praktijk gesloten vanwege de Corona-crisis, waardoor 1-op-1 consulten ( en dus metingen) niet mogelijk zijn. Een goed alternatief hiervoor is de epigenetische haaranalyse, waarmee je ook inzicht krijgt in verstoringen in je lichaam. Je krijgt een uitgebreid rapport met bijpassend voedingsadvies.