Wat is insulineresistentie, wat zijn de symptomen en de gevolgen?
In deze blog lees je:
- Wat insuline is
- Wat insuline resistentie is
- Wat de oorzaken zijn
- De symptomen en gevolgen van insulineresistentie
- Wat Optima Health kan betekenen bij de aanpak van insulineresistentie.
De hele dag honger
Je eet keurig 3 maaltijden én 3 tussendoortjes op een dag. Maar toch heb je nog de hele dag trek of honger. Herken je dat? Mogelijk ben je dan insuline resistent. Waarschijnlijk zorgen juist die tussendoortjes ervoor dat je zo hongerig bent. Ook veroorzaken ze de bekende ‘middagdip’. Je energie raakt op, je wordt slaperig en moe.
Laten we eens kijken hoe dat komt. Daarvoor zal ik eerst uitleggen wat insuline is en hoe het werkt.
Wat is Insuline
Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt zodra er koolhydraten/suikers gegeten worden. Het wordt aangemaakt in de pancreas of alvleesklier (in de Eilandjes van Langerhans) Insuline zorgt dat bloedsuiker opgeslagen kan worden in de lichaamscellen waardoor de bloedsuiker niet te hoog oploopt.
Er wordt insuline vrijgegeven wanneer de bloedsuiker te hoog wordt, maar ook wanneer er veel eiwitten (aminozuren) in ons bloed circuleren. Daarnaast is insuline ook betrokken bij de vetopslag en het aanmaken van spierweefsel.
Bloedsuiker en insuline
Onze cellen hebben receptoren voor allerlei hormonen, ook voor insuline. Een receptor kun je zien als een sleutelgat waar een sleutel in past. Insuline is dan de sleutel die ervoor zorgt dat de cel ‘open gaat’ om de bloedsuiker op te nemen. Suiker wordt in onze lichaamscellen opgenomen en gebruikt voor energie, maar ook als energievoorraad opgeslagen in de vorm van glycogeen (vooral in de spieren en de lever) of vet (in vetcellen). Op deze manier hoort insuline te werken. Bij insulineresistentie is de cel ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. Meestal is dit het gevolg van een langdurig insulineoverschot in de bloedbaan.
Insulineresistentie is een overlevingsstrategie
Overlevingsstrategie
Insulineresistentie is een overlevingsstrategie. Het is een strategie om de beschikbare glucose (energie) op de juiste manier over het lichaam te verdelen. Hierdoor krijgen de organen die op dat moment de meeste energie nodig hebben de meeste glucose toebedeeld. Kortdurende, doelgerichte, insulineresistentie van bepaalde organen zorgt dus voor een goede herverdeling van snelle energie (glucose) in het lichaam. De lichaamsdelen die insulineresistent zijn gemaakt, krijgen geen glucose en zijn daardoor afhankelijk van vetten als brandstof (langzame energie).Er meer glucose beschikbaar voor de lichaamsdelen die op dat moment een hogere prioriteit hebben.
Een voorbeeld is het laatste trimester van een zwangerschap: in deze fase van de zwangerschap zorgt insulineresistentie er voor dat de glucose naar het kind gaat. De moeder wordt hierdoor afhankelijk van langzame brandstoffen in de vorm van vetten.
Als het te lang duurt maakt het ons ziek
Kortdurende insulineresistentie is dus een overlevingsstrategie, maar als het te lang duurt maakt het ons dik, moe en ziek. Veel mensen zijn chronisch insulineresistent.
Wat zijn de symptomen?
Op de korte termijn:
- Bloedsuikerdips en bloedsuikerschommelingen
- Stemmingswisselingen
- Energiegebrek en lusteloos gevoel tussen maaltijden
- Depressieve gevoelens
- Zoetdrang en snaai-neigingen tijdens bloedsuikerdips.
▶ Verderop lees je meer over wat de gevolgen zijn op de langere termijn
Wat is de oorzaak?
Voor insulineresistentie zijn meerdere oorzaken en vaak is het een optelsom van een aantal dingen. Als we kijken naar leefstijl dan zien we een aantal dingen die de kans verhogen op insulineresistentie:
- Overgewicht en veel buikvet of orgaanvet (metabool syndroom)
- Hoge inname van sterk bewerkte (geraffineerde) voedingsmiddelen met toegevoegde suikers die de bloedsuiker snel laten stijgen
- Inactief leven
- Chronische stress
- Laaggradige ontstekingen door bijvoorbeeld voedselovergevoeligheden, ‘lekkende darm syndroom’, onbalans in de darmbacteriën, hoge suikerinname en stress.
- Roken
- Hoge alcohol- en fructoseconsumptie (alcoholische en niet alcoholische leververvetting)
- Zwangerschap (zwangerschapsresistentie en zwangerschapsdiabetes)
- Slaaptekort (slaapgebrek)
- Gebruik van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden
Actief immuunsysteem
Als er een ziekteverwekker binnendringt wordt het immuunsysteem actief en ontstaat er een ontstekingsreactie. Hiervoor is veel energie nodig. Het immuunsysteem verbruikt hierbij snelle energie in de vorm van glucose (suikers).
Om ervoor te zorgen dat de meeste energie voor het immuunsysteem beschikbaar is, worden andere delen van het lichaam ( zoals spieren) insulineresitent gemaakt. Het immuunsysteem ‘rooft’ dus de energie weg.
Insulineresistentie is nodig om te kunnen overleven.
Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem genoeg energie krijgt om goed te kunnen functioneren. Hierdoor ben je goed beschermt tegen ziekteverwekkers. Bij een kortdurende ontsteking is dit geen probleem. Als het immuunsysteem continu aan staat, blijven sommige lichaamsdelen langdurig insulineresistent. En dit leidt uiteindelijk tot problemen. Laaggradige ontsteking met bijbehorende insulineresistentie ligt aan de basis van het metabool syndroom en alle ziektes die hiermee in verband staan:
- diabetes type 2
- hart- en vaatziekten
- neurodegeneratieve aandoeningen (o.a. Alzheimer)
- zwangerschapsdiabetes
- Oogklachten (retinopathie)
- PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)
- Hoge bloeddruk
- Zenuwschade en neuropathie.
Allemaal gevolgen die pas op de lange termijn zichtbaar worden.
Hoe los je insulineresistentie op?
1) Allereerst is het belangrijk om je voeding te optimaliseren. Bij Optima Health maakt Rita een voedingsadvies op maat, waarmee je direct aan de slag kunt. Denk hierbij aan minder koolhydraten/suikers en méér vetten en eiwitten. Naast het advies krijg je tussentijdse ondersteuning via email of what’s app.
2) Om het immuunsysteem tot rust te brengen is het belangrijk om ziekteverwekkers op te sporen en te behandelen. Dit doen wij met het Prognos meetsysteem. Virussen, schimmels, parasieten, bacteriën of toxische belasting zijn b.v. oorzaken die het immuunsysteem activeren. Als deze oorzaken duidelijk zijn, onderzoeken we welke middelen we het beste zijn om deze ziekteverwekker op te ruimen. Ook dit meten we met de Prognos.
3) Stress en slaapgebrek zijn ook oorzaak van insulineresistentie. Ook dit kunnen we onderzoeken en behandelen met de Prognos.
Herken jij jezelf in de symptomen?
Ben je vaak moe, heb je geen energie meer na een dag werken? Of heb je gewrichtsklachten, slaap je slecht?
Maak dan een afspraak voor een consult met Prognosmeting. Met bovenstaand stappenplan helpen we jou om weer gezond, fit en vol energie te leven.